Dilbilim alanının önde gelen isimlerinden Prof. Dr. Hikmet Sebüktekin’e veda

Geçtiğimiz hafta kaybettiğimiz, Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Kurucu Dekanı, Rektör Yardımcılığı ve YADYOK Müdürlüğü görevlerinde bulunmuş olan Prof. Dr. Hikmet Sebüktekin hocamız 11 Haziran 2018 tarihinde sonsuz yolculuğuna uğurlandı.

Dilbilim alanında eserleri ile tanınan; özellikle Türk Dilinin İngilizce konuşanlara öğretilmesi yönünde 1969 yılından bu yana Michigan Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi ve çeşitli ülkelerin birçok yükseköğretim kurumunda başarıyla kullanılan ‘’Yabancılar için Türkçe’’ (Turkish for Foreigners) dizisiyle bu alanda önemli bir eser bırakan Prof. Dr. Hikmet Sebüktekin için aynı gün Boğaziçi Üniversitesi’nde ailesi, Boğaziçi Üniversitesi’nden meslektaşları, öğrencileri ve dostlarının katılımıyla bir anma töreni gerçekleştirildi.

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan, anma töreninde Prof. Dr. Hikmet Sebüktekin’in bir ‘’İstanbul beyefendisi’’ olduğuna değinerek mesleki hayatı boyunca Sebüktekin’in sadece öğrenci değil pek çok hocayı da yetiştirdiğini belirti. Özkan konuşmasında Sebüktekin’in Boğaziçi Üniversitesi’nde kurucu rektör yardımcılığından, fakülte dekanlığına üstlendiği farklı idari görevlerle kurum değerlerinin gelişmesi adına önemli katkılar yaptığını vurguladı.

Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emine Erktin ise konuşmasında ‘’Öğrencilerimize aydın olmanın, öğretmen olmanın sorumluluğunu anlatırken bize de çok önemli dersler verdi’’ diyerek Sebüktekin’in gerek akademik gerekse idari görevlerine eşit ağırlık vererek her iki alanda da önemli başarılara imza attığına ve çok değerli eserler bıraktığına değindi.

Törenin moderasyonunu üstlenen, Yabancı Diller Eğitimi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Yasemin Bayyurt Sebüktekin'in sadece yabancı dil (İngilizce) alanında değil Türkçe üzerine çalışmalarıyla da çığır açıcı eserler verdiğini vurgularken törende bir konuşma yapan Dilbilim Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Sumru Özsoy Prof. Hikmet Sebüktekin’in Türkçe’nin dünya dilleri arasına girmesi konusunda yaptığı katkılara değindi. Dilbilim Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Eser Taylan ise Hikmet Sebüktekin’in Boğaziçi’nde dilbilim alanında bir ekol oluşturduğunu belirterek; yabancılara Türkçe öğretimi konusunda hazırladığı kitapların bugün de en önemli kaynaklardan biri olduğunu ifade etti.

Boğaziçi Üniversitesi eski rektörlerinden Prof. Dr. Üstün Ergüder ise törende yaptığı konuşmada Hikmet Sebüktekin’in lider vasıflarıyla kendisini etkileyen en önemli isimlerden biri olduğunu vurguladı. Sebüktekin’in Boğaziçi Üniversitesi’nin temel direklerinden biri olduğunu belirten Ergüder, ‘’Boğaziçi’nde güçlü bir kurum kültürü vardır. Bu kültürün gelişmesinde Hikmet Bey çok önemli rol oynamıştır. Onun önemi Eğitim Fakültesi’nin de dışına taşmıştır’’ diye konuştu.

Sebüktekin’in yakın dostu Prof. Dr. Ahmet Koç ise, Sebüktekin’i şu sözlerle uğurladı; ‘’Hikmet benim için aileden biridir. Benim nezdimde müstesna bir insandır, emsali yoktur. Hikmet iyi bir akademisyen, iyi bir hocaydı ama her şeyden önemlisi ‘’kamil’’ bir insandı. Bu nedenle kaybından ötürü üzüntümüz çok büyük’’.